La Barca Leyden

La Barca Leyden heb ik in 2007 opgericht en dit ensemble laat zich niet graag in een bepaalde hoek duwen. De basis is de authentieke uitvoeringspraktijk van de muziek van de afgelopen vier eeuwen. Dit klinkt heel ruim en dat is precies wat ik beoog.

Het heeft sinds 2007 geresulteerd in spraakmakende projecten zoals ongedirigeerde uitvoeringen van Bach’s Mattheus en Johannes passion, zijn mis in A en de Grand Messe des morts van Jean Gilles. Grote bewondering oogstte ook het project rondom een niche: microtonaliteit in de zestiende en zeventiende eeuw. 

En steeds vaker houden we ons ook bezig met later repertoire. Zo staat komend seizoen een bewerking van het meesterlijke La Mer van Debussy op de lessenaar. 


Ook in kleine bezetting laat La Barca Leyden van zich horen. De CD ‘Music at the court of Julich’ werd in België onderscheiden met de Gouden Label 2012 en de opname van Beethoven sonates werd  in de pers alom bejubeld. Het vakblad Luister beoordeelde de CD met een 9 en schrijft :’….de lichte atmosfeer, het moeiteloos lijkende perfecte samenspel….superieur.’ De Beethoven CD kreeg bovendien 5 sterren in het Italiaanse vakblad Amadeus.


De keuze om ook groter bezette stukken ongedirigeerd uit te voeren past in mijn filosofie over hoe in een ensemble te spelen; ik wil uitgaan van de kracht van het collectief en het wederzijds vertrouwen tussen de musici. Ik heb weliswaar de artistieke leiding, maar dat is niet alleen een sturende, maar ook vooral een faciliterende rol: of je nu met een groot ensemble de Mattheus speelt of slechts een duet aangaat met een collega; geef elkaar de ruimte om creatief te zijn.


Maar La Barca Leyden wil meer. De zoektocht naar authenticiteit beperkt zich niet tot de keuze van de instrumenten en de speelwijze. La Barca Leyden staat voor authenticiteit in de meest brede zin van het woord. Opvallende samenwerkingen en avontuurlijke ontmoetingen met andere disciplines of andere stijlen gaan we zeker niet uit de weg.

Bekijk hier de trailer van    La Mer

Bekijk hier de trailer van Folksongs!