Docent

DOCENT


Ik ben  eigenlijk constant bezig om een cirkel rond te krijgen. Hoe verhoudt barokmuziek zich tot eigentijdse muziek? Welke invloed heeft het gebruik van historische instrumenten op de uitvoering en wat betekent dat door de eeuwen heen? Hoe verhouden de verschillende kunstdisciplines zich tot elkaar? En misschien wel de meest essentiële vraag: welke relatie heb ik met mijn instrument?

Die cirkel is ook uitgangspunt in mijn werk als docent. Wat betekent jouw instrument voor jou? Hoe kan die fluit betekenisvol worden voor jou? Om in de metafoor van de cirkel te blijven: hoe komt jouw instrument weer bij jou terug?

Leeftijd en niveau zijn niet de belangrijkste criteria. Ik geef net zo graag les aan conservatoriumstudenten als aan beginners. Nieuwsgierigheid en toewijding zijn daarentegen belangrijke voorwaarden.

Ongeacht repertoirekeuze zullen onderwerpen als toonvorming, articulatie en betekenisvol spelen vaak langs komen. Muziek als taal.


Les geven en op het podium staan als uitvoerend kunstenaar zijn voor mij twee zijden van dezelfde medaille. Het is een voorrecht om datgene wat ik ervaar op het podium te delen met anderen. 

 Mensen liefde voor muziek bijbrengen, te inspireren en de kennis en kunde van het bespelen van een instrument aanleren is in de allereerste plaats heel erg leuk. Goede muziek-educatie is van groot belang voor de persoonlijke ontwikkeling van mensen op tal van vlakken. Je leert hoe je je eigen gevoelens een stem kunt geven en hoe je samen met anderen tot een resultaat kunt komen.

Je ontdekt schoonheid en vindt wegen om daarvan te genieten. Ik vind het fijn om een klein radartje te zijn in deze ontdekkingstocht. En dan heb ik niet eens vermeld dat het gewoon heel erg leuk is om muziek te maken.

 Ik kan bogen op meer dan vijfentwintig jaar ervaring. Aanvankelijk alleen fluitles maar na mijn conservatoriumopleiding ben ik mij steeds breder gaan ontwikkelen. Ieder jaar kamermuziekles geven op Zomercursus Woudschoten en op projectbasis fluitorkesten leiden. Daarnaast heb ik altijd een grote interesse gehad voor de sociale functie en waarde van muziek. Het is ontzettend inspirerend om met een groep mensen te werken en zo samen tot een mooi muzikaal resultaat te komen.

Als docent fluit-methodiek aan het Conservatorium van Amsterdam hou ik me bezig met de achterliggende ideeën over het les geven: hoe leer je iets aan? Hoe werkt dat eigenlijk, articuleren, toonvorming, de ademhaling?

Ik geef les aan leerlingen op ieder niveau, van kleine kinderen tot conservatoriumstudenten en zowel op moderne fluit als traverso en als coach van kamermuziekensembles. Daarnaast organiseer ik regelmatig workshops over specifieke thema´s zoals de sonates van Bach, Franse barokmuziek of moderne speeltechnieken.

Neem gerust contact op voor een vrijblijvende proefles.