La Barca Leyden

Het ensemble

La Barca Leyden ontleent haar naam aan de twee liederen “La Barca” (“de schuit”) en “Fortuna guida” uit 1611 van de Leidse componist, stadsmusicus en organist van de Pieterskerk en Hooglandse kerk Cornelis Schuyt (1557-1616). Samen vormen de liederen een zegewens en tevens een zinspeling op zijn eigen naam: “Moge Fortuna de schuit sturen!”

Dit barokensemble is in 2007 opgericht door fluitist Raymond Honing en bestaat uit vooraanstaande musici die zich hebben gespecialiseerd in de authentieke uitvoeringspraktijk van oude muziek en heeft als thuisbasis Leiden. La Barca Leyden wil aansluiten bij de rijke muzikale historie van de stad en deze nieuw leven inblazen door Leiden als residentie te kiezen. La Barca Leyden begint waar Cornelis Schuyt is geëindigd: bij de vroeg-barok en treedt zowel in kleine als grote bezetting op.

Naast bekend repertoire is La Barca Leyden constant op zoek naar nieuwe invalshoeken. Zo ontstond dit jaar een programma rondom muziek aan het hof van het Duitse vestingstadje Jülich, ging Bach’s Johannes Passion in een enkelvoudige en ongedirigeerde versie en zoekt het ensemble i.s.m. de stichting Huygens-Fokker, de grenzen op van de microtonaliteit in het programma “De vijfde toon van Christiaan Huygens”. La Barca Leyden neemt exclusief op voor het label Aliud Records.

Het ensemble gaf inmiddels concerten in Nederland en Duitsland en de eerste cd “Italian Masterpieces”, gewijd aan muziek uit de Italiaanse barok, werd in de pers alom geprezen. Zeer recent is een nieuwe cd met werken van Telemann uitgekomen en een derde opname met muziek aan het hof van Johann Wilhelm von der Plalz in Jülich is in voorbereiding.

Recensies

Goldberg magazine:
“ They generate a genial, welcome aura of easeful elegance an charm. A charming and enjoyable disc.”


Leidsch dagblad:
“..onder sportieve hoogspanning de sterren van het firmament…..” La Barca Leyden verveelt nooit”


”Fluit magazine:
“”Het traversospel van Raymond Honing is ongelooflijk zuiver en helder. Prachtig verzorgde opnames van Italiaanse sonates.”NRC Handelsblad:
“La Barca Leyden gaf een voorbeeldige uitvoering van werk van Charles Delusse” ”